Obserwatorzy

niedziela, 10 czerwca 2012

XVII Lasagne

LASAGNE




Składniki:

  • makaron lasagne
  • 1kg mięsa mielonego
  • jajko
  • przyprawy
  • cebula
  • 1/2 czosnku
  • koncentrat
  • 3 pomidory
  • ser
Sos Beszamelowy
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • mleko








Wykonanie:
1)Sos Beszamelowy:
W garnuszku rozpuścić masło , dodać mąki, mieszać. Następnie dodawać mleka aż zgęstnieje.
2)Rozgrzać głęboką patelnię lub garnek.Pokroić w kostkę cebulę i czosnek. Podsmażyć.
Dodać pokrojone pomidory. Ciągle mieszać. Chwilkę dusić.
W międzyczasie  w osobnej misce  mięso mielone, sól, pieprz, jajko wymieszać rękoma. Dodać na patelnię i wymieszać.  Gdy mięso  nabierze koloru  dodać koncentrat pomidorowy. Jeżeli na patelni znajduje się zbyt duża ilość wody odkryć danie i woda wyparuje.
3)Następnie w wodzie z łyżką oliwy z oliwek i solą ugotować po jednym płacie i układać na wysmarowanej oliwą z oliwek blaszce.
4)Na płaty wyłożyć w kolejności:  Farsz, Sos Beszamelowy, starty ser, płaty.

 Pod koniec pieczenia polać ostrym ketchupem i posypać serem
Piec w 180 stopniach ok 40 minut.

Smacznego !

czwartek, 7 czerwca 2012

XVI Ryż czerwony

RYŻ CZERWONY- danie arabskie

Obiad dla 5 osób

Składniki:
  • 2 cebule
  • 4 woreczki ryżu białego długoziarnistego
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • oliwa z oliwek?
  • pierś z kurczaka
  • curry
  • pieprz, sól
sos:
  • jogurt naturalny
  • sól

Wykonanie
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Wrzucić do dużego garnka i podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek.
W międzyczasie pokroić pierś z kurczaka , przyprawić i dodać do cebuli. Chwilkę smażyć.
Następnie do garnka wlać wodę, dodać soli i wsypać 4 woreczki ryżu. Gotować ok 5-7 minut na półtwardo!!
Ryż odcedzić i wsypać do garnka.
 Do całości dodać według smaku  przyprawy i koncentrat.
Wszystko mieszamy i dodajemy wodę, tyle aby ryż wsiąknął .
 Przykryć garnek. Gotować ok 15 minut do chwili całkowitego ugotowania ryżu w razie zbyt dużej ilości wody odsłonić pokrywę garnka [woda wyparuje]. Podawać z sosem.


Smacznego !!

wtorek, 5 czerwca 2012

XV Ciasto z truskawkami

CIASTO Z TRUSKAWKAMI


Masa
  • 5 białek
  • 0.5 szklanki cukru 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (2 x40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego



Ponadto:
  • ok 1 kg truskawek



Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka.
Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.
Następnie powoli wsypywać
 proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił.
Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę.
Wyrównać i układać truskawki.
Owoce lekko wepchnąć w pianę.
 Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut.
Wyjąć, przestudzić, można dać polewę czekoladową lub cukier puder

Smacznego !

piątek, 1 czerwca 2012

XIV Naleśniki z truskawkami

NALEŚNIKI Z TRUSKAWKAMI


Składniki:
Ciasto:
  • 3 szklanki mleka
  • 2,5 szklanki mąki
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 3łyżki oleju
Farsz:
  • 1kg truskawek 
  • serek homogenizowany waniliowy
  • cukier wanilinowy







Przygotowanie:
1.Jajka, mąkę, mleko, cukry miksujemy. Dodajemy olej i mieszamy. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki.
2. Składniki na farsz wrzucamy do pojemnika i traktujemy je blenderem :)

Smacznego !
Naleśnikowa Sobota 2