Obserwatorzy

niedziela, 6 września 2015

XLIV Ciasto kakaowe z śliwką

CIASTO KAKAOWE Z ŚLIWKĄ

Składniki

  • 4 jajka rozmiar L
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka ciemnego kakao/ zwykłego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 opakowania budyniu czekoladowego 
  • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1/2 potartej mlecznej czekolady
  • śliwki węgierki 

Przygotowanie


Śliwki umyć i osuszyć, przeciąć na pół, usunąć pestki.
Mąka+Proszek do pieczenia+kakao+proszek budyniowy+ potarta czekolada Wymieszać.

Rozgrzać piekarnik do 170 stopni na termoobiegu.
Jajka zmiksować na biało  i dodać olej.
Wsypujemy mąkę z pozostałą mieszanką.
Masę przełożyć do blaszki i na wierzch wyłożyć pokrojone śliwki.
Piec 30 minut do suchego patyczka :)
Smacznego !

wtorek, 1 kwietnia 2014

XLIII Ciastka owsiane II

CIASTKA OWSIANE II

Składniki:

  • 0.5 szklanki masła
  • 0.5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki (tutaj można dodać mieszankę kto co woli: orzechy, słonecznik, pestki z dyni itd.)
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli






















Przygotowanie

Roztopić masło i ostudzić. 
Wymieszać suche składniki dodać jajko i ostudzone masło.
Na koniec wszystko zmiksować.  
Układać łyżeczką ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . 
Piec ok 20 minut w temp.180 stopni.

Smacznego !

niedziela, 2 lutego 2014

XLII Śledż w jogurcie

ŚLEDŹ W JOGURCIE

Składniki
Sos:

  • 1 duży jogurt grecki
  • łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej 
  • 3 ząbki czosnku
  • tymianek[do smaku, troszeczkę]
  • 60 deka  śledzi marynowanych

Przygotowanie:
Sos: Czosnek obrać i zmielić[najlepiej przez dziadka do orzechów]. Resztę składników dodać i wymieszać.

Śledzie pokroić w dużą kostkę i dodać do sosu.

!! Można podawać do obiadu z ziemniakami w mundurkach. Pycha !!

Gotowe.
Smacznego :) !

poniedziałek, 19 sierpnia 2013

XLI Małe pizze/ zawijasy

MAŁE PIZZE

Składniki:


  • ciasto francuskie
  • plasterki szynki
  • plasterki sera
  • ketchup


Przygotowanie :

Na cieście francuskim rozsmarować ketchup
Położyć plasterki szynki i sera
zwinąć w rulon
Pokroić w kawałki
Wstawić do piekarnika na  200 stopni ok 20 minut .
Samczego ! :)