Obserwatorzy

sobota, 30 czerwca 2012

XXIII Ciasto z rabarbarem i truskawkami

CIASTO RABARBAROWO- TRUSKAWKOWE
 Składniki :
  • ciasto : 
  • 4 jajka 
  • 1 czubata szklanka cukru 
  • 2 szklanki mąki
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 100 g margaryny - roztopionej i ostudzonej 
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii


 kruszonka : 

  • 1 łyżka miękkiego masła
  •  3 łyżki cukru 
  •  łyżki mąki 


+ 600 g rabarbaru i kilka
500g truskawek


Wykonanie:
 Rabarbar i truskawki obrać i pokroić w plasterki.
Przygotować kruszonkę : palcami rozetrzeć masło z cukrem i mąką, aż konsystencją będą przypominać piasek.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na końcu dodać stopioną, przestudzoną margarynę i ekstrakt z wanilii, zmiksować.
 Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 30x24 cm.
 Na cieście ułożyć plasterki rabarbaru i kawałki truskawek.
Wierzch ciasta posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.40-50 minut .
 Upieczone ciasto po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem .

Smacznego !

1 komentarz: