Obserwatorzy

niedziela, 10 czerwca 2012

XVII Lasagne

LASAGNE




Składniki:

  • makaron lasagne
  • 1kg mięsa mielonego
  • jajko
  • przyprawy
  • cebula
  • 1/2 czosnku
  • koncentrat
  • 3 pomidory
  • ser
Sos Beszamelowy
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • mleko








Wykonanie:
1)Sos Beszamelowy:
W garnuszku rozpuścić masło , dodać mąki, mieszać. Następnie dodawać mleka aż zgęstnieje.
2)Rozgrzać głęboką patelnię lub garnek.Pokroić w kostkę cebulę i czosnek. Podsmażyć.
Dodać pokrojone pomidory. Ciągle mieszać. Chwilkę dusić.
W międzyczasie  w osobnej misce  mięso mielone, sól, pieprz, jajko wymieszać rękoma. Dodać na patelnię i wymieszać.  Gdy mięso  nabierze koloru  dodać koncentrat pomidorowy. Jeżeli na patelni znajduje się zbyt duża ilość wody odkryć danie i woda wyparuje.
3)Następnie w wodzie z łyżką oliwy z oliwek i solą ugotować po jednym płacie i układać na wysmarowanej oliwą z oliwek blaszce.
4)Na płaty wyłożyć w kolejności:  Farsz, Sos Beszamelowy, starty ser, płaty.

 Pod koniec pieczenia polać ostrym ketchupem i posypać serem
Piec w 180 stopniach ok 40 minut.

Smacznego !

1 komentarz: