Obserwatorzy

wtorek, 5 czerwca 2012

XV Ciasto z truskawkami

CIASTO Z TRUSKAWKAMI


Masa
  • 5 białek
  • 0.5 szklanki cukru 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (2 x40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego



Ponadto:
  • ok 1 kg truskawek



Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka.
Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.
Następnie powoli wsypywać
 proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił.
Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę.
Wyrównać i układać truskawki.
Owoce lekko wepchnąć w pianę.
 Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut.
Wyjąć, przestudzić, można dać polewę czekoladową lub cukier puder

Smacznego !

1 komentarz: