- 1/2 kg mielonej drobiowej
- słoiczeka przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- -1/2 kg młodych ziemniaków
- mały kubełek śmietany 12%
- kilka dojrzałych pomidorów
- kulka mozzarelli x2
- kilka gałązek świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- nieco soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:Mielone drobiowe solimy, pieprzymy i podsmażamy na oliwie. Po kilku minutach, gdy widzimy, że nie ma już śladu surowizny - dorzucamy 2 łyżki koncentratu pomidorowego oraz posiekaną cebulę.
Możemy też podlać odrobiną wody, by całość lepiej poddusiła się.
Ziemniaki dokładnie szorujemy, a następnie gotujemy obrane i pokrojone w paski.
Śmietanę mieszamy z rozgniecionym czosnkiem.
Pomidory kroimy na plastry. Wrażliwi mogą pozbyć się wcześniej skórki, parząc warzywa wrzątkiem i obierając.
Kulkę mozzarelli kroimy w plastry.
Bazylię płuczemy i rwiemy na drobniejsze kawałki. Piętra zapiekanki mają wyglądać następująco: spód naczynia smarujemy oliwą, na to układamy plastry ziemniaków, na nie lejemy śmietanę, następnie układamy mielone drobiowe, pomidory, bazylia i ser mozzarella.
Całość zapiekamy w 180st. C przez około 20 minut. Dekorujemy świeżymi listkami bazylii.
Smacznego !
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuń