Obserwatorzy

wtorek, 3 lipca 2012

XXIV Zapiekanka z mozarellą


ZAPIEKANKA Z MOZARELLĄ

Składniki:


  • 1/2 kg mielonej drobiowej
  •   słoiczeka przecieru pomidorowego 
  •  2 ząbki czosnku
  •  cebula
  • -1/2 kg młodych ziemniaków
  •  mały kubełek śmietany 12%
  •  kilka dojrzałych pomidorów
  •  kulka mozzarelli x2
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  •  oliwa z oliwek
  • nieco soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:
Mielone drobiowe solimy, pieprzymy i podsmażamy na oliwie. Po kilku minutach, gdy widzimy, że nie ma już śladu surowizny - dorzucamy 2 łyżki koncentratu pomidorowego oraz posiekaną cebulę.
Możemy też podlać odrobiną wody, by całość lepiej poddusiła się.
Ziemniaki dokładnie szorujemy, a następnie gotujemy obrane i pokrojone w paski.
Śmietanę mieszamy z rozgniecionym czosnkiem.
Pomidory kroimy na plastry. Wrażliwi mogą pozbyć się wcześniej skórki, parząc warzywa wrzątkiem i obierając.
Kulkę mozzarelli kroimy w plastry.
Bazylię płuczemy i rwiemy na drobniejsze kawałki. 
Piętra zapiekanki mają wyglądać następująco: spód naczynia smarujemy oliwą, na to układamy plastry ziemniaków, na nie lejemy śmietanę, następnie układamy mielone drobiowe,  pomidory, bazylia i ser mozzarella.
Całość zapiekamy w 180st. C przez około 20 minut. Dekorujemy świeżymi listkami bazylii.

Smacznego !





1 komentarz: