Składniki:
- zaczyn :100g drożdży
- 0.5szklanki mleka
- 2łyżeczki cukru
- 1 kostka masła
- 1kg mąki tortowej
- szczypta soli
- 2 całe jajka
- 8 żółtek
- skórka z jednej cytryny
- sok z cytryny
- 1,5 szklanki rodzynek
- grudki : margaryna 1 kostka
- maka torowa 1,5szklanki
- mąka ziemniaczana 1,5szklanki
Wykonanie:
Mleko minimalnie pogrzać aby było letnie . Wymieszać z drożdżami i cukrem. pozostawić do urośnięcia
Resztę składników dobrze wymieszać. Mąkę dodawać stopniowo( z początku gdy nie ma jej tak dużo można składniki wymieszać mikserem). Do wymieszanych składników dodać drożdże i mieszać dalej tak długo aż ciasto będzie odchodziło od ręki.
Na końcu zrobić grudki z margaryny i mąki tortowej, mąki ziemniaczanej. proporcje były robione tak mniej więcej gdyby grudki były zbyt miękkie można dodać więcej mąki.
Ciasto wyłożyć do blachy(mi starczyło na jedną duża i jedną mała keksówkę) , przykryć ręcznikiem i położyć w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 160stopni ok 35 minut.
Smacznego !!
duuużo kruszonki!:))
OdpowiedzUsuńlubię dużo kruszonki, lubię podjadać na surowo.
OdpowiedzUsuńjedzenie surowego ciasta to moja specjalność :D
OdpowiedzUsuń