Obserwatorzy

piątek, 17 sierpnia 2012

XXXVIII Drożdżówka babci ;))

DROŻDŻÓWKA


Składniki:
  • zaczyn  :100g drożdży
  • 0.5szklanki mleka
  • 2łyżeczki cukru

  • 1 kostka masła
  • 1kg mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 2 całe jajka
  • 8 żółtek
  • skórka z jednej cytryny
  • sok z cytryny
  • 1,5 szklanki rodzynek

  • grudki : margaryna 1 kostka
  • maka torowa 1,5szklanki
  • mąka ziemniaczana 1,5szklanki



Wykonanie:
Mleko minimalnie pogrzać aby było letnie . Wymieszać z drożdżami i cukrem. pozostawić do urośnięcia
Resztę składników dobrze wymieszać. Mąkę dodawać stopniowo( z początku gdy nie ma jej tak dużo można składniki wymieszać mikserem). Do wymieszanych składników dodać drożdże i mieszać dalej tak długo aż ciasto będzie odchodziło od ręki.
Na końcu zrobić grudki  z margaryny i mąki tortowej, mąki ziemniaczanej. proporcje były robione tak mniej więcej  gdyby grudki były zbyt miękkie można dodać więcej mąki.
Ciasto wyłożyć do blachy(mi starczyło na jedną duża i jedną mała keksówkę) , przykryć ręcznikiem i położyć w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 160stopni ok 35 minut.

Smacznego !!


3 komentarze: