Obserwatorzy

poniedziałek, 30 kwietnia 2012

II Ciasto dyniowe z jabłkami

Pora opróżnić trochę słoikowe zapasy, a więc czas na ciasto dyniowe z jabłkami. przepis stworzyłam sama, a więc niektóre wartości mogą być po prostu przybliżone:


Składniki:
  • 2 szklanki startej dyni i 3 jabłka pokrojone w paski
  • 400 g mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • ciasto kruche
  • 4 białka pozostałe z ciasta kruchego

Sposób przygotowania :
Jajka zmiksuj z cukrem na wysokich obrotach niemal do białości. Zmniejsz obroty i dodawaj stopniowo: mąkę, proszek, sodę, sól, cynamon, olej . Następnie ciasto wylać na wcześniej wysmarowaną i posypaną bułką tartą blachę. Na Ciasto ułożyć pokrojone jabłka i dynię.  Na wierzch wyłożyć ubite białka z cukrem i zetrzeć na tarce jedną część kruchego ciasta. Piec  45 minut ok 180 stopni


Ciasto kruche:



Smacznego !!




1 komentarz: