Obserwatorzy

niedziela, 6 września 2015

XLVV Mleczne ciasteczka

MLECZNE CIASTECZKA

Składniki:
  • ·         2 szklanki mąki pszennej
  • ·         1/2 szklanki mleka w proszku
  • ·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ·         1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ·         150 g masła, w temperaturze pokojowej·       
  •             2 duże jajka
  • ·         125 g białej czekolady, posiekanej

Przygotowanie:

Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć na jasną, puszystą masę.
Jajka roztrzepać lekko w miseczce, powoli dodawać do masy maślanej, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie spowoduje zważenie się masy). 
Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko w proszku, ekstrakt, zmiksować. 
Na końcu wrzucić kawałki czekolady, wymieszać.
Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odległościach od siebie. Lekko spłaszczyć.
Piec w temperaturze 190ºC przez 10 minut do lekko rumianego koloru. Studzić na kratce.

Smacznego !

XLIV Ciasto kakaowe z śliwką

CIASTO KAKAOWE Z ŚLIWKĄ

Składniki

  • 4 jajka rozmiar L
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka ciemnego kakao/ zwykłego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 opakowania budyniu czekoladowego 
  • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1/2 potartej mlecznej czekolady
  • śliwki węgierki 

Przygotowanie


Śliwki umyć i osuszyć, przeciąć na pół, usunąć pestki.
Mąka+Proszek do pieczenia+kakao+proszek budyniowy+ potarta czekolada Wymieszać.

Rozgrzać piekarnik do 170 stopni na termoobiegu.
Jajka zmiksować na biało  i dodać olej.
Wsypujemy mąkę z pozostałą mieszanką.
Masę przełożyć do blaszki i na wierzch wyłożyć pokrojone śliwki.
Piec 30 minut do suchego patyczka :)
Smacznego !