Obserwatorzy

sobota, 27 października 2012

XXXIX Naleśniki z szpinakiem i kurczakiem

NALEŚNIKI Z SZPINAKIEM I KURCZAKIEM

SkładnikiNaleśniki: ok. 10 sztuk:
  • 1,5 szklanka mąki
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • sól
  • 2 łyżki roztopionego masła lub oleju
Nadzienie szpinakowe z kurczakiem
  • 1 duże opakowanie świeżych liści szpinaku (lub mrożonych liści)
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 10-15 dag sera żółtego, startego
  • 1/4 szklanki śmietanki 12% (niekoniecznie)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 piersi z kurczaka
Sos czosnkowy:
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
  1. Naleśniki: składniki ciasta łączymy trzepaczką i odstawiamy na 15 minut. Smażymy naleśniki na rumiano.
  2. Nadzienie szpinakowe z kurczakiem: Szpinak płuczemy i dusimy na maśle aż listki zmiękną. W między czasie kroimy pierś  z kurczaka w kosteczkę i smażymy na patelni. Do szpinaku dodajemy posiekaną cebulkę, dusimy pod przykryciem aż cebulka zmięknie/zeszkli się. Doprawiamy. Dodajemy starty ser i śmietankę. Mieszamy do rozpuszczenia i na koniec dodajemy kurczaka. Całość mieszamy.
    Kroimy pierś  z kurczaka w kosteczkę i smażymy na patelni.
  3. Sos czosnkowy: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut .
  4. Na każdy naleśnik nakładamy łyżkę nadzienia szpinakowego, zwijamy w rulon, polewamy sosem czosnkowym. Zajadamy.

    Smacznego !!