Obserwatorzy

piątek, 17 sierpnia 2012

XXXVIII Drożdżówka babci ;))

DROŻDŻÓWKA


Składniki:
  • zaczyn  :100g drożdży
  • 0.5szklanki mleka
  • 2łyżeczki cukru

  • 1 kostka masła
  • 1kg mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 2 całe jajka
  • 8 żółtek
  • skórka z jednej cytryny
  • sok z cytryny
  • 1,5 szklanki rodzynek

  • grudki : margaryna 1 kostka
  • maka torowa 1,5szklanki
  • mąka ziemniaczana 1,5szklanki



Wykonanie:
Mleko minimalnie pogrzać aby było letnie . Wymieszać z drożdżami i cukrem. pozostawić do urośnięcia
Resztę składników dobrze wymieszać. Mąkę dodawać stopniowo( z początku gdy nie ma jej tak dużo można składniki wymieszać mikserem). Do wymieszanych składników dodać drożdże i mieszać dalej tak długo aż ciasto będzie odchodziło od ręki.
Na końcu zrobić grudki  z margaryny i mąki tortowej, mąki ziemniaczanej. proporcje były robione tak mniej więcej  gdyby grudki były zbyt miękkie można dodać więcej mąki.
Ciasto wyłożyć do blachy(mi starczyło na jedną duża i jedną mała keksówkę) , przykryć ręcznikiem i położyć w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 160stopni ok 35 minut.

Smacznego !!


środa, 15 sierpnia 2012

XXXVII Makaron z kurczakiem

MAKARON Z KURCZAKIEM

Składniki: (na 5 osób)
  • garść makaronu do spaghetti
  • słoik koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 piersi z kurczaka
  • pieczarki 0.5kg
  • pomidor
  • pieprz,sól, łyżka warzywka
  • 2 cebule
  • połowa opakowania mrożonym warzyw krojonych w paski.








Wykonanie:
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu al dente .
Kurczaka, pieczarki, pomidora, cebulę  pokroić w kostkę, przyprawić i podsmażyć w garnku razem z pieczarkami i pomidorem .
Dodać wody aby się dogotowało do końca.
Gotować na małym ogniu ok 15-20minut.
Z 2 łyżek koncentratu ,2 łyżek mąki i polowy szklanki wody zrobić zaklepkę i dodać do kurczaka.
Gotując na małym ogniu ciągle mieszać po chwili dodać resztę koncentratu ze słoika i przyprawy.
Sos gotowy .



niedziela, 12 sierpnia 2012

XXXVI Ciasteczka



CIASTECZKA KOKOSOWO – OWSIANE Z CZEKOLADĄ


Składniki:
  • 200 g miękkiego masła 
  • 0.5 szklanki cukru 
  • szklanka musli
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka płatków owsianych 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 0.5 czekolady startej


Wykonanie: 
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
W misce miksujemy masło z cukrem.
Gdy masło będzie miało kremową konsystencję dodajemy jajko i mleko, i miksujemy.
W oddzielnej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, kokos, proszek do pieczenia i sól.
Sypkie składniki dodajemy do masła. Mieszamy . Na końcu wsypujemy kawałki białej czekolady.
Łyżką nakładamy ciasto na blachę wyłożoną pergaminem. 


Ciasteczka pieczemy przez ok. 15 – 20 minut do zarumienienia.

Ciasteczka można zanurzyć w gorzkiej czekoladzie.

Smacznego !!

poniedziałek, 6 sierpnia 2012

XXXV Parówki w cieście francuskim

PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Składniki
  • ciasto francuskie
  • ok 10 parówek

Wykonanie:
Duże parówki przeciąć na ok 3 części .
Ciasto rozwinąć i pokroić paski długości dorównującej parówkom i zawinąć.
Włożyc piekarnika ok 180 stopni na ok 20 minut . Pozostawić do wystygnięcia.

Smacznego !