Obserwatorzy

sobota, 30 czerwca 2012

XXIII Ciasto z rabarbarem i truskawkami

CIASTO RABARBAROWO- TRUSKAWKOWE
 Składniki :
  • ciasto : 
  • 4 jajka 
  • 1 czubata szklanka cukru 
  • 2 szklanki mąki
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 100 g margaryny - roztopionej i ostudzonej 
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii


 kruszonka : 

  • 1 łyżka miękkiego masła
  •  3 łyżki cukru 
  •  łyżki mąki 


+ 600 g rabarbaru i kilka
500g truskawek


Wykonanie:
 Rabarbar i truskawki obrać i pokroić w plasterki.
Przygotować kruszonkę : palcami rozetrzeć masło z cukrem i mąką, aż konsystencją będą przypominać piasek.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na końcu dodać stopioną, przestudzoną margarynę i ekstrakt z wanilii, zmiksować.
 Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 30x24 cm.
 Na cieście ułożyć plasterki rabarbaru i kawałki truskawek.
Wierzch ciasta posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.40-50 minut .
 Upieczone ciasto po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem .

Smacznego !

piątek, 22 czerwca 2012

XXII Babeczki z truskawkami

BABECZKI Z TRUSKAWKAMI 
na kruchym spodzie

Składniki:
Ciasto:

  • 100g masła
  • 200g mąki
  • łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

nadzienie:
  • 1 op budyniu
  • truskawki
  • 2 łyżki masła

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto.
Włożyć do lodówki na 30min (ja jednak ominęłam ten punkt).
Wyłożyć ciastem foremki i włożyć do nagrzanego piekarnika. na spody ciasta można wyłożyć groch aby za bardzo nie urosło. Piec ok 20min q 180 stopniach.

Budyń przygotować według połowy przepisu na opakowaniu.  Pod koniec wymieszać masło
Truskawki umyć i pokroić.

Na ostudzone ciasto wyłożyć po łyżce budyniu i parę kawałek truskawek.
Schłodzić.

Smacznego !

Truskawki 2012

środa, 20 czerwca 2012

XXI Ciasto truskawkowe II

CIASTO TRUSKAWKOWE II


Składniki
  • 100g masła
  • pół szklanki cukru
  •  szklanka mąki tortowej
  • 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • truskawki


Wykonanie: 
Masło utrzeć, dodać jajka i cukier. Wszystko zmiksować na puszystą masę.
Dodać mąki i proszek do pieczenia.
W razie zbyt gęstego ciasta 3 łyżeczki mleka.
Przelać do wyłożonej papierem keksówki.
Ułożyć pokrojone truskawki.
Piec w 180 stopniach ok 45minut.
na koniec można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem

Smacznego !!



sobota, 16 czerwca 2012

XX Danie arabskie


 Kapusta z ryżem i kapustą- danie arabskie 









Składniki:
  • 1 główka kapusty
  • 2 duże cebule
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 woreczki białego ryżu
  • przyprawy: sól, pieprz, chilli


Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek.
Pokroić cebulę w kostkę i wrzucić do garnka. Chwilę podpiec.
Pokroić w miarę możliwość kapustę i wrzucił do garnka.. Wymieszać. Gotować na najmniejszym ogniu !
W między czasie do drugiego garnka z wodą wsypać 3 paczki ryżu i ugotować na półtwardo. Odcedzić
Pokroić w kostkę pierś z kurczaka i wrzucić do garnka z kapustą, wymieszać. Dodać odcedzony ryż, oraz przyprawy do smaku.
Co chwile mieszać, aż kapusta zmniejszy swoją objętość o co najmniej połowę i ugotuje się kurczak.
-Czas przygotowania ok. 1,5 godziny



Smacznego !!

niedziela, 10 czerwca 2012

XVII Lasagne

LASAGNE




Składniki:

  • makaron lasagne
  • 1kg mięsa mielonego
  • jajko
  • przyprawy
  • cebula
  • 1/2 czosnku
  • koncentrat
  • 3 pomidory
  • ser
Sos Beszamelowy
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • mleko








Wykonanie:
1)Sos Beszamelowy:
W garnuszku rozpuścić masło , dodać mąki, mieszać. Następnie dodawać mleka aż zgęstnieje.
2)Rozgrzać głęboką patelnię lub garnek.Pokroić w kostkę cebulę i czosnek. Podsmażyć.
Dodać pokrojone pomidory. Ciągle mieszać. Chwilkę dusić.
W międzyczasie  w osobnej misce  mięso mielone, sól, pieprz, jajko wymieszać rękoma. Dodać na patelnię i wymieszać.  Gdy mięso  nabierze koloru  dodać koncentrat pomidorowy. Jeżeli na patelni znajduje się zbyt duża ilość wody odkryć danie i woda wyparuje.
3)Następnie w wodzie z łyżką oliwy z oliwek i solą ugotować po jednym płacie i układać na wysmarowanej oliwą z oliwek blaszce.
4)Na płaty wyłożyć w kolejności:  Farsz, Sos Beszamelowy, starty ser, płaty.

 Pod koniec pieczenia polać ostrym ketchupem i posypać serem
Piec w 180 stopniach ok 40 minut.

Smacznego !

czwartek, 7 czerwca 2012

XVI Ryż czerwony

RYŻ CZERWONY- danie arabskie

Obiad dla 5 osób

Składniki:
  • 2 cebule
  • 4 woreczki ryżu białego długoziarnistego
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • oliwa z oliwek?
  • pierś z kurczaka
  • curry
  • pieprz, sól
sos:
  • jogurt naturalny
  • sól

Wykonanie
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Wrzucić do dużego garnka i podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek.
W międzyczasie pokroić pierś z kurczaka , przyprawić i dodać do cebuli. Chwilkę smażyć.
Następnie do garnka wlać wodę, dodać soli i wsypać 4 woreczki ryżu. Gotować ok 5-7 minut na półtwardo!!
Ryż odcedzić i wsypać do garnka.
 Do całości dodać według smaku  przyprawy i koncentrat.
Wszystko mieszamy i dodajemy wodę, tyle aby ryż wsiąknął .
 Przykryć garnek. Gotować ok 15 minut do chwili całkowitego ugotowania ryżu w razie zbyt dużej ilości wody odsłonić pokrywę garnka [woda wyparuje]. Podawać z sosem.


Smacznego !!

wtorek, 5 czerwca 2012

XV Ciasto z truskawkami

CIASTO Z TRUSKAWKAMI


Masa
  • 5 białek
  • 0.5 szklanki cukru 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (2 x40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego



Ponadto:
  • ok 1 kg truskawek



Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka.
Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.
Następnie powoli wsypywać
 proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił.
Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę.
Wyrównać i układać truskawki.
Owoce lekko wepchnąć w pianę.
 Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut.
Wyjąć, przestudzić, można dać polewę czekoladową lub cukier puder

Smacznego !

piątek, 1 czerwca 2012

XIV Naleśniki z truskawkami

NALEŚNIKI Z TRUSKAWKAMI


Składniki:
Ciasto:
  • 3 szklanki mleka
  • 2,5 szklanki mąki
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 3łyżki oleju
Farsz:
  • 1kg truskawek 
  • serek homogenizowany waniliowy
  • cukier wanilinowy







Przygotowanie:
1.Jajka, mąkę, mleko, cukry miksujemy. Dodajemy olej i mieszamy. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki.
2. Składniki na farsz wrzucamy do pojemnika i traktujemy je blenderem :)

Smacznego !
Naleśnikowa Sobota 2